آیا شخصیت فرزندما به ژنتیک او برمی گردد و یا شیوه فرزندپروری


خلق و خو چیست؟

زمانی که یک نوزاد متولد می شود با صفات، ویژگی‌ها، توانایی‌ها، استعدادها و فرصت‌هایی متفاوتی به دنیا می‌آید، خلق خو به ژن های پدر، مادر و نسل های گذشته ،حالات مادر در زمان حاملگی و بسیاری از عوامل دیگر برمی گردد. خلق خو و حالات هر فرد  با دیگری مختلف و متفاوت است ، خلق خو  در حقیقت مواد اولیه ای است که به هر کودک داده می شود تا با آن اما با استفاده از تجربیاتی که در این دنیا کسب می کند، می تواند خودش را  بسازد. در این ساختن  نقش اولیه را ، پدر و مادر دارند  . خلق و خو مانند مصالح ساختمانی هستند که به پدر و مادر بدهند و بگویند خانه ای را با میل خودتان بسازید .  ممکن است آنها با آن قصر محکمی بسازند و یا کلبه نا استواری.

خلق و خو مهم است اما نتیجه نهایی ( شخصیت )به چگونگی خلق و خو  به طور کامل مربوط نمی شود و خلق و خوی کودک یا ذات کودک تا یکسالگی بر کودک غلبه دارند اما اثر آن تا ۳ یا ۴ سالگی از دست می رود، به شرطی که از طرف پدر و مادر تشدید نشود.  آنچه به عنوان نتیجه نهایی شکل می گیرد که تا ۲۵ سالگی کامل میشود شخصیت  است و  که معمولاً در سه سال اول زندگی مهمترین سالهای شکل گیری شخصیت است و این بسیار به پدر و مادر بستگی دارد.

نوع خلق و خو را معمولاً فقط در سالهای اولیه می توان مشخص کرد و نمی توان در آن تغییری داد اما دانستن آن به والدین کمک می کند که فرزند خود را با دیگران مقایسه نکنند و تفاوتها باعث استرس آنها نشود.

تفاوت در خلق و خو باعث می شود که بعضی از نوزادان به توجه  و زحمت بیشتری نیاز داشته باشند  و بعضی دیگر بچه ها ی راحت تری باشند . عواملی که خلق و خوی کودکان را متفاوت می سازد را می توان به ۹ دسته تقسیم کرد:

۱-   فعالیت کودک

برخی نوزادان پر انرژی و  کم خواب هستند و بعد از خواب کوتاهی کاملاً سرحال و سرزنده اند. در مقابل کودکانی هستند کم فعالیتر، آرام تر هستند. بعضی از کودکان ۲۰ ساعت می خواب اند و اما بعضی از آنها ۱۵ ساعت

از ۱ تا۶  میزان انرژی و سطح فعالیت نوزاد خود را ارزیابی کنید:

 

۲- توجه و تمرکز

  برخی کودکان وقتی مشغول کاری هستند تمام انرژی و تمرکز خود را بر روی آن کار می گذارند. مانند شیر خوردن. اما برخی با کوچکترین صدا از شیر خوردن باز می مانند .

۳- شدت واکنش به محیط اطراف 

 بعضی از نوزادان با واکنش تند و شدیدی با هر مسأله ای برخورد می‌کنند. یعنی وقتی که شرایط برخلاف میل آن هاست با آن مورد با شدت برخورد می‌کنند در حالی که برخی از آنها با سرعت واکنش نشان نمی دهند .

 

۴- منظم و سر ساعت بودن   کودک

بسیاری از نوزائان در ساعت معینی می خوابند و غذا را در ساعت مشخصی می‌خورد و وقت بیداری آن ها سر ساعت است و همچنین مسئله ی ادرار و مدفوع آن ها مشخص است در نتیجه کار پیش بینی و در صورت لزوم پیشگیری را بسیار ساده می کند. برخی برعکس به حدی بی نظم هستند که پدر و مادر را دچار درد سر می کنند .

۵- حساسیت تغییرات

تعدادی از نوزادان باید به هر تغییر ناچیزی به سرعت واکنش نشان می‌دهند در حالی که برخی به سردی و گرمی غذا و یا تغییر نوع لباس یا رنگ و اندازه لباس توجه نمی‌کنند.

۶- چگونگی احساس غریبه گی

بسیاری از نوزادان به هیچ وجه تحمل ارتباط با افراد غریبه را ندارند و یا با اکراه به دیگران نزدیک می‌شوند   کودک با درجات مختلفی با اطراف و انسان ها ارتباط برقرار می‌کند و هنگام دل بستن و گسستن حالات مختلفی دارد. به همین علت برخی از بچه ها احتمالاً وقتی که پدر و مادر از خانه بیرون می روند واکنشی نشان نمی‌دهند و برخی خودشان و دیگران را دچار اشکال و گرفتاری می‌کنند.

۷-سازگاری یا سازش کاری یا ستیز جویی 

برخی از بچه ها به سرعت خودشان را با محیط جدید سازگار می کنند. افراد سازگار، دیگران را می پذیرند ؛ اما گروه دیگری سازگاری را در سازش کاری می دانند و همیشه در تظاهر و وانمود کردن به شما عمل خود را نشان می‌دهند اما در فکر و ذهن خود چیز دیگری دارند و گروه دیگری این تفاوت را به راحتی نشان می‌دهند و از سر جنگ و ستیز برمی خیزند.

۸-اصرار و تداوم

برخی از کودکان به راحتی از خواسته خود نمی گذارند حتی به خاطر یک خواسته ی کوچک قهر می‌کنند و حتی چیزهای بهتر و برتر را رد و نفی می‌کنند. در حالی که کودکانی هستند به محض برخورد با مانعی از عقیده ی خود می گذارند و به جای چیزی که می خواستند، چیز دیگری را قبول می کنند و پیروزی و خوشحالی را می پذیرند

 

۹-نوسانات خلق و خو (حال درونی)

همه ما بالا و پایین داریم، اما برخی مانند دریاها خروشان اند. یعنی افرادی هستند که کوچکترین ناملایماتی آن ها را برهم می ریزد.مثلاً   اگر قسمتی از غذا خوب نیست ناراضی هستند و نیمه خالی لیوان را می بینند. در حالی که گروه دیگری هستند که دگرگونی های کلی را می پذیرند و معمولاً راضی‌تر، خوشحال تر و سپاس گزارند .

در هر سؤال عدد کودک خود را مشخص کنید، اگر بین ۰ تا ۲۰ باشد، فرزند شما تقریباً فرزند راحتی است و نیاز به زحمت کمتری است اگر بین ۲۰ تا ۳۵  باشد از بابت زحمت پدر مادر در متوسط قرار دارد و اگر بین ۳۵ تا ۵۴ باشد مادر و پدر باید کمی زحمت و تکرار بیشتری را در پرورش فرزندشان داشته باشند

ناگفته نماند که تفاوت در خلق و خو، هیچ ارتباطی به رفتارو شخصیت کودک در آینده ندارد . مگر اینکه با اشتباه والدین آن تفاوت ها به عنوان وسیله ای برای تشدید آن رفتار و تبدیل شدن به خصلت دائمی شوند.